Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Marokkaanse geweldplegers vaak slachtoffer kindermishandeling

19-03-2013

Jonge Marokkaanse geweldplegers zijn vaak zelf als kind mishandeld door hun ouders. Dat blijkt uit Tilburgs onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in het vakblad European Journal of Criminology. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De kindermishandeling is volgens de onderzoekers een belangrijke reden dat jonge Marokkanen zo zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken. Marokkaanse jongens krijgen thuis drie keer zo vaak als autochtone jongens te maken met fysieke mishandeling. Ook zijn Marokkaanse jongens veel vaker slachtoffer van seksueel geweld. 17 procent van de bevraagde Marokkanen had wel eens te maken gehad met (lichamelijk) seksueel geweld; bij Nederlandse jongens is dat 5 procent.

Getuige

Voor het onderzoek zijn bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten bevraagd. Van de Nederlandse jongens kreeg een op de vijf ooit te maken met grof huiselijk geweld zoals in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden; bij de Marokkaanse jongens was dat een op de drie. Haast de helft was ooit getuige van fysiek geweld tussen de ouders; bij de Nederlandse jongens was dat minder dan een op de vijf.