Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meldingen ouderenmishandeling Utrecht verdubbeld

20-06-2013

Het aantal meldingen van oudermishandeling in Utrecht is in 2012 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. De cijfers van eerste en tweede kwartaal van 2013 laten opnieuw een verdubbeling zien ten opzichte van 2012. Dat meldt de gemeente Utrecht op haar website.

Hoewel het hoofddoel is om het aantal gevallen te verminderen, wordt het hogere aantal meldingen toch opgevat als een positief signaal, omdat hierdoor ouderenmishandeling beter kan worden bestreden.

Prioriteit

De gemeente Utrecht geeft al jaren prioriteit aan het bestrijden van ouderenmishandeling. Sinds 2012 ontvangt onder andere het Steunpunt Huiselijk Geweld Utrecht, onderdeel van Moviera, extra middelen voor de aanpak van dit probleem. Door het geven van presentaties aan professionals, vrijwilligers, maar ook aan ouderen zelf hopen zij het onderwerp uit de taboesfeer te halen en mensen handvatten te geven om ouderenmishandeling beter en eerder te signaleren.

De meeste meldingen worden momenteel gedaan door professionals, maar ook vrijwilligers, familieleden en huisvrienden trekken tegenwoordig eerder aan de bel als zij het idee hebben dat er niet op een respectvolle manier met ouderen wordt omgegaan.

Meer informatie