Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Notarissen pakken ouderenuitbuiting aan

21-02-2013

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie doet mee aan een proef om uitbuiting van ouderen vroegtijdig te signaleren. De notarissen werken hiervoor samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

"De notaris is bij uitstek geschikt om uitbuiting vroeg te herkennen. Er moet een belletje gaan rinkelen als een neef met zijn oude tante langskomt om haar testament te wijzigen." Dit zei Jef Oomen, bestuurslid van de KNB gisteren in het externe link Algemeen Dagblad. Ouderenorganisatie ANBO heeft verheugd gereageerd op de proef.

Actieplan

Naar schatting komt financieel misbruik van ouderen nu ongeveer 30.000 keer per jaar voor. De KNB gaat de ongeveer 1500 notarissen trainen om de misstanden te herkennen. Het ministerie van VWS heeft het actieplan 'Ouderen in veilige handen' opgesteld, onder andere om financiële uitbuiting van ouderen tegen te gaan. Het ministerie en de KNB zien daarin een belangrijke rol weggelegd voor de notaris. ‘Als deze vermoedt dat er sprake is van uitbuiting, zal de notaris dit gedurende de proef melden aan het ouderen meldpunt van Steunpunt Huiselijk Geweld. Andersom gaan andere organisaties hun vermoedens terugkoppelen aan de notaris’, aldus het artikel in het AD.

Werkgroep

De KNB heeft in september vorig jaar al de werkgroep ‘Financiële bescherming ouderen’ opgericht. Deze gaat de komende tijd bekijken of er behoefte is aan opleiding en training onder (kandidaat-)notarissen zodat zij oudere cliënten beter kunnen beschermen tegen financiële uitbuiting door gebruik te maken van de beschikbare notariële diensten, zoals het levenstestament. Naast juridische kennis gaat het ook om het ontwikkelen van vaardigheden.

Meer informatie