Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Jan van Dijk Award

21-11-2013

Staatssecretaris Teeven en directeur van het Fonds Slachtofferhulp Ineke Sybesma hebben de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award geïntroduceerd. De Award bestaat uit een prijs voor de beste dissertatie en een prijs voor de beste masterscriptie op het gebied van de victimologie en de rechtspositie van slachtoffers van criminaliteit

Doel award

Het doel is om in het universitaire onderwijs meer aandacht te krijgen voor de positie van het slachtoffer in het strafproces en het inzicht van de juridische professionals van de toekomst daarin te vergroten. Staatssecretaris Fred Teeven: “Het slachtoffer moet in hart, hoofd en handelen van professionals komen, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp vernoemen de prijs naar Jan van Dijk als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers. Fondsdirecteur Ineke Sybesma: “Van Dijk stond aan de wieg van het slachtofferbeleid en zette het onderwerp in Nederland op de kaart. Geen andere naam zou meer van toepassing zijn.”

Jan van Dijk

Prof. dr. Jan van Dijk is een wereldwijd befaamde criminoloog en victimoloog. Hij houdt zich sinds de jaren zeventig bezig met de positie van slachtoffers van misdrijven. Voor het opzetten van de International Crime Victim Survey ontving Jan van Dijk in 2012 de prestigieuze Stockholm Prize in Criminology.

Momenteel is van Dijk als hoogleraar verbonden aan het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) van Tilburg University, waar hij van 2005 tot eind 2012 de Pieter van Vollenhoven leerstoel van het Fonds Slachtofferhulp bekleedde.