Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vermoorde vrouwen vaak door eigen partner omgebracht

24-06-2013

Wereldwijd is bijna 40 procent van alle vermoorde vrouwen omgebracht door de eigen partner. Datzelfde geldt voor zes procent van de vermoorde mannen. Dit blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens het rapport krijgt meer dan een derde van alle vrouwen in de wereld in haar leven te maken met lichamelijk of seksueel geweld. De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor huiselijk geweld en tot bijvoorbeeld een verbod op vuurwapens voor mannen met een gewelddadige achtergrond.

Zuidoost-Azië

Voor het onderzoek werden de gegevens nagetrokken van bijna een half miljoen moorden die de afgelopen twintig jaar in 66 landen gepleegd werden. De meeste moorden op vrouwen die door hun partners zijn gepleegd, vonden plaats in Zuidoost-Azië (bijna 60 procent van alle moorden).

Inkomen

In landen met een hoog inkomen (waaronder Nederland) zijn vier op de tien moorden op vrouwen gepleegd door de eigen partner. In Europese landen met een laag inkomen en landen in de oostelijke regio van de Middellandse Zee lagen de percentages veel lager (respectievelijk 20 en 14 procent).
De onderzoekers vermoeden dat de werkelijke getallen nog hoger liggen.