Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Maak ouderenmishandeling mantelzorger bespreekbaar’

30-05-2013

Mantelzorgers zouden structureel dagen moeten hebben dat zij even niet hoeven te zorgen. Dat stelt Amnon Weinberg, specialist ouderengeneeskunde van Rivas in een interview met het AD over ouderenmishandeling.

Als gevolg van overheidsbezuinigingen worden de regels voor een verhuizing naar een verzorgingshuis worden steeds strenger. Daardoor komt de zorg steeds vaker op de schouders van familie en vrienden terecht, weliswaar bijgestaan door professionals. De zorg voor een naaste groeit mensen soms boven het hoofd. Dat kan uiteindelijk uitmonden in ouderenmishandeling, geestelijk of lichamelijk. “Er kan bijvoorbeeld een moment komen dat de mantelzorger uit frustratie zijn dementerende partner de huid vol scheldt”, zegt Weinberg. “Als buitenstaander kunnen we ons daar best wat bij voorstellen. Maar daarmee is het niet goed te praten.''

Taboe

“Mantelzorgers hoor je doorgaans niet klagen”, vervolgt de specialist. “Wij vinden het als maatschappij immers geweldig wat ze doen. Dan wordt het een stuk moeilijker om te zeggen dat je het niet redt.” Hij stelt dat er nog steeds een taboe rust op ouderenmishandeling. “Dat moet doorbroken worden. Door erover te praten is veel ellende te voorkomen. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor mantelzorgers die veelal ongewild de fout ingaan.”

Zwaar belast

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders geven mantelzorg. Zo'n 220.000 van hen voelt zich tamelijk zwaar tot zwaar belast door deze zorg. Dat blijkt uit een landelijke gezondheidsmonitor die is gehouden door GGD'en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).