Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Pilot Blijf van mijn Dier

01-07-2014

Kadera en Stichting IFAW (International Fund for Animal Welfare) zijn gisteren de pilot Blijf van mijn Dier gestart. Tijdens het project vangen gastgezinnen, verspreid over heel Nederland, huisdieren op van slachtoffers van huiselijk geweld die bij Kadera in de opvang verblijven.

Door vrouwen de mogelijkheid te bieden hun huisdier veilig onder te brengen, hoeven zij niet langer de keuze te maken tussen het verblijven in een gewelddadige situatie of het achterlaten van een huisdier. Op het moment dat de cliënt de vrouwenopvang verlaat, krijgt zij haar dier weer terug.

Drempel

De pilot heeft als doel de opvang van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld te structureren. Er wordt in kaart gebracht wat nodig is om een goede opvang voor slachtoffers en huisdieren te realiseren en of het de drempel om te vluchten daadwerkelijk verlaagt.

Onderzoek van Kadera aanpak huiselijk geweld in 2012 (in samenwerking met Universiteit Utrecht en de Hondenbescherming), wees uit dat 55 procent van de huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld ook is mishandeld en dat 41 procent van de slachtoffers de vlucht naar de opvang uitstelt vanwege zorgen om het huisdier.

Uniek

De samenwerking tussen een vrouwenopvang en een dierenwelzijnsorganisatie is uniek in Nederland.

Over de opvang van huisdieren is meer te lezen in de folder pdf-bestand Ontsnappen aan huiselijk geweld – Blijf van mijn Dier (pdf-bestand 1,2 MB, via www.kadera.nl).