Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Leidraad Veilige Zorgrelatie nu beschikbaar voor alle zorgprofessionals en vrijwilligers

02-10-2014

Wat moet je doen als je merkt dat patiënten of cliënten zich niet veilig voelen of niet veilig zijn door het gedrag van professionals of vrijwilligers? Daarover gaat de Leidraad Veilige Zorgrelatie die gisteren werd gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Praktische adviezen

De leidraad is ontwikkeld in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in het kader van het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’. De praktische adviezen hebben echter niet alleen betrekking op de ouderenzorg maar op alle zorg waar sprake is van een afhankelijkheidsrelatie tussen cliënt en medewerker: zoals gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ook maatschappelijke ondersteuning.

Taboesfeer doorbreken

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en mishandeling in de zorg zijn vaak bang om er over te praten of het te melden door hun afhankelijkheid van de daders. De nieuwe leidraad is bedoeld om die taboesfeer te doorbreken zodat mensen zich veilig voelen en veilig zijn.

Leidraad Veilige Zorgrelatie

De leidraad geeft heel specifiek handvatten hóe om te gaan met geweld in de zorgrelatie door professionals en vrijwilligers. Het helpt organisaties op weg om deze moeilijke onderwerpen aan te pakken: door te werken aan bewustwording, preventie en een stappenplan voor interventie. Beleidsmakers, individuele medewerkers, vrijwilligers, maatjes én cliënten en cliëntenraden kunnen er heel gericht en praktisch mee aan de slag.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de leidraad op externe linkwww.veiligezorgrelatie.nl