Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

20.000ste leerkracht online geschoold in aanpak kindermishandeling

03-04-2014

Juf Harjanne de Jonge van basisschool De Hoeksteen in Voorthuizen is de 20.000ste leerkracht in Nederland die is geschoold in de aanpak van kindermishandeling. Hiervoor werd ze onlangs door Augeo en de Jongeren Taskforce Kindermishandeling in het zonnetje gezet.

Weten hoe je signalen van misbruik, mishandeling en verwaarlozing bij kinderen kunt herkennen is belangrijk. Want nog steeds worden elk jaar ruim 118.000 kinderen in ons land mishandeld, misbruikt of verwaarloosd.

Campagne

Juf Harjanne: ‘Als je naar de statistieken kijkt, zit er in elke klas één kind dat mishandeld wordt. De afgelopen jaren heb ik echt niet alle kinderen eruit gehaald. Leren wat je kunt doen als het niet goed gaat met een kind, zou binnen scholen net zoveel aandacht moeten krijgen als bijvoorbeeld taal en rekenen.

Om scholen te ondersteunen in de aanpak van kindermishandeling, houdt goede doelenorganisatie Augeo een grote campagne voor alle basisscholen. Augeo biedt alle leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders op maat ontwikkelde e-learning aan. Onderwijsprofessionals leren online hoe zij signalen van kindermishandeling kunnen herkennen, hun opvoedzorgen met ouders bespreken en werken volgens de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Topje van de ijsberg

Mariëlle Dekker, directeur Augeo en initiatiefnemer van de Jongeren Taskforce Kindermishandeling: “Uit onderzoek blijkt dat professionals die werken volgens de Wet Meldcode en geschoold zijn, eerder in actie komen wanneer zij zich zorgen maken over een kind”. De ruim 118.000 kinderen die mishandeld worden, zijn het topje van de ijsberg. Dat 20.000 van de 100.000 leerkrachten zich nu online geschoold hebben, ziet Dekker dan ook als een ‘eerste mijlpaal. “Juist als onderwijsprofessional heb je zo’n essentiële rol; je kunt echt het verschil maken in het leven van een kind. We roepen dan ook alle leraren op zich te scholen en kindermishandeling aan te pakken.”

Meer informatie

Informatie over de e-learning vindt u op externe linkwww.onderwijsenkindermishandeling.nl. De Jongeren Taskforce Kindermishandeling kunt u volgen via externe linkFacebook en externe linkTwitter.