Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rotterdam werkt aan nieuwe aanpak eergerelateerd geweld

04-11-2014

In de regio Rotterdam zijn vorig jaar in totaal 54 gevallen van eergerelateerd geweld geregistreerd, 7 meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Rotterdamse college van B&W laten weten in antwoord op vragen van de PvdA. Het college gaf tevens aan eergerelateerd geweld gerichter te willen aanpakken.

Onder de 47 meldingen is bij vijf gevallen sprake van dreigende of feitelijke achterlating in het land van herkomst. Verder zijn er 41 gevallen van geweld en is er een melding van een gedwongen huwelijk.

Nieuw plan

Rotterdam werkt momenteel aan een nieuw plan om slachtoffers van eerwraak te ondersteunen. Zo moet sneller worden gesignaleerd of er sprake is van huwelijksdwang of achterlating in het land van herkomst. Hoe deze problemen worden opgespoord en geregistreerd, wordt volgend jaar bekendgemaakt.

Het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie kwam eerder met cijfers van eerwraak over 2013. In heel Nederland zijn bij de politie in totaal 500 gevallen van eerwraak bekend.