Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

OM Rotterdam: huiselijk geweld prioriteit

06-02-2014

Het Openbaar Ministerie Rotterdam geeft de aanpak van huiselijk geweld prioriteit. Dat schrijft het OM in zijn jaarverslag Terugblik 2013 & Vooruitblik 2014. Vorig jaar vielen er in de regio Rotterdam dertien dodelijke slachtoffers als gevolg van huiselijk geweld. Dat is de helt van het totaal mensen dat in de regio door geweld om het leven kwam.

Jaarlijks worden er in de regio Rotterdam zo’n 12.500 meldingen van huiselijk geweld geregistreerd. Het afgelopen jaar werden er 566 huisverboden opgelegd, honderd minder dan in 2012. Op dit moment doet de politie onderzoek naar de oorzaken van deze grote afname. Het aantal verdachten (1847) bij het arrondissementsparket Rotterdam verschilde namelijk niet wezenlijk met andere jaren en ook is de harde aanpak niet gewijzigd.

Integrale aanpak

Het OM maakt zich samen met instanties als de Raad voor de Kinderbescherming, (verslavings)reclassering en Vrouwenopvang hard voor een integrale en persoonlijke aanpak. Het stoppen van het geweld en het voorkomen van recidive staan daarbij voorop.