Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Landelijke Expertise Centrum Kindermishandeling dit jaar van start

07-02-2014

Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) kan dit jaar van start gaan. Dat stelt de stichting Chance for a Child, die fondsen werft ten behoeve van het LECK, op haar website.

Binnen het LECK wordt alle expertise en kennis op het gebied van kindermishandeling binnen Nederland gebundeld. Het initiatief hiervoor is ontstaan uit de samenwerking tussen de reeds in de drie kinderziekenhuizen ontwikkelde expertgroepen Kindermishandeling en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De drie kinderziekenhuizen zijn het Emma Kinderziekenhuis/AMC (Amsterdam), het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU (Utrecht), het Sophia Kinderziekenhuis/EMC (Rotterdam).

Diagnose

Het stellen van de diagnose kindermishandeling is lastig. Niet alle professionals die met kindermishandeling te maken krijgen, beschikken over de juiste expertise en/of diagnostische mogelijkheden om de goede diagnose te kunnen stellen.

Donatie

Dankzij een donatie van de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels kan het LECK dit jaar van start. "Het LECK kost veel geld. Neem alleen al de 24-uurs bereikbaarheid van kinderartsen en psychologen. Ik ben daarom heel erg blij met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels", aldus Ria van Mastrigt, voorzitter van externe linkChance for a Child.

De Stichting blijft op zoek naar donateurs en sponsoren, die nodig zijn gedurende de eerste drie jaar van het bestaan van het LECK. Het ligt in de verwachting dat na een geslaagde aanloopperiode van drie jaar, het LECK wordt opgenomen in de reguliere gezondheidszorg.