Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Gastgezin voor huisdieren slachtoffers huiselijk geweld

07-03-2014

Huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld moeten in Oude Pekela een speciaal onderkomen krijgen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden vandaag. De gemeente denkt aan een netwerk van gastgezinnen om dieren tijdelijk op te vangen.

De crisisopvang voor huisdieren zou een onderdeel kunnen zijn van de pilot huiselijk geweld en dierenmishandeling die volgende week in Oude Pekela van start gaat.

Minisymposium

Op 11 maart 2014 staat het gemeentehuis in Pekela in het teken van een veilige omgeving voor zowel dier als mens. Tijdens een minisymposium verenigen beide ketens, huiselijk geweld en dierenmishandeling, zich. Het doel van het symposium luidt: eerder de verbinding maken. Daar waar sprake is van dierenmishandeling, ligt gevaar voor huiselijk geweld op de loer en vice versa.

Samenwerking

Dit project is een samenwerking tussen de gemeente en het Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen van de stichting Het Kopland. Doel is om de aanpak van dierenmishandeling en huiselijk geweld op elkaar af te stemmen. Andere gemeentes kunnen die aanpak in de toekomst overnemen.

Drempel verlagen

De pilot in Pekela moet ervoor zorgen dat instanties zich meer bewust worden van deze relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. "Zo kunnen we mishandeling van mens en dier eerder signaleren en sneller ingrijpen en mogelijk ook mishandeling voorkomen'', aldus wethouder Anneke Duit. Volgens haar zou een speciale dierenopvang een goede manier zijn om de drempel om hulp te zoeken voor slachtoffers te verlagen.