Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Korrelatie bezorgd over toename oudermishandeling

07-07-2014

De hulpverleners van Korrelatie maken zich zorgen om de toename van oudermishandeling. Zij krijgen soms heftige persoonlijke verhalen te horen van ouders die met verbaal en fysiek geweld bedreigd worden door hun kind. Zij zijn soms doodsbang voor hun agressieve puber of jongvolwassene en zijn dringend op zoek naar hulp. Dat meldt de stichting op haar website.

Oudermishandeling is niet hetzelfde als ouderenmishandeling. Niet alleen senioren, maar ook relatief jonge ouders van (puber)kinderen worden soms met geweld bedreigd. De oorzaken lopen uiteen, maar komen vaak ook in combinatie met elkaar voor. Door de financiƫle crisis zijn jongeren langer werkloos en zijn zij genoodzaakt thuis te blijven wonen. Dat kan leiden tot frustraties en ergernissen, maar ook het risico op verslaving neemt toe.

Bezuinigingen

Daarnaast worden vanwege bezuinigingen steeds meer voorzieningen en dagbestedingen geschrapt voor jongeren met psychische problemen als autisme, schizofrenie en de bipolaire stoornis. Ouders zijn hierdoor genoodzaakt niet alleen de fysieke, maar ook de psychische verzorging van hun kind op zich te nemen.

"Het is helaas niet bekend hoeveel ouders door hun kind mishandeld worden", stelt Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie. "Veel ouders schamen zich namelijk enorm om ervoor uit te komen. Ze hebben het idee dat ze hun kind verraden en niet genoeg van hem of haar houden als ze anderen om hulp vragen. Niet alleen ouders voelen zich overigens machteloos, maar ook hun kind ervaart vaak machteloze gevoelens bij zijn of haar gedrag."

Hulp

De psycholoog stelt dat het altijd belangrijk is om hulp te zoeken bij agressie en mishandeling. "Soms is het leren stellen van grenzen al genoeg. Ouders hebben dan bijvoorbeeld veel aan een weerbaarheids- of assertiviteitstraining. Ook gezinstherapie kan negatieve gedragspatronen doorbreken."