Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Máxima bij jubileum Blijf van m’n Lijf

08-10-2014

Koningin Máxima is op 14 oktober aanwezig bij de viering van veertig jaar Blijf van m’n Lijf. Het symposium in Amsterdam belicht de rijke geschiedenis van de vrouwenopvang in Nederland en laat de nieuwste (digitale) ontwikkelingen zien.

Het symposium wordt georganiseerd door Stichting Blijf Groep in samenwerking met brancheorganisatie Federatie Opvang en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. De wortels van Stichting Blijf Groep liggen in het eerste Blijf van m’n lijf-huis in Amsterdam. De stichting heeft tot doel het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en uitbuiting in relaties. Zij probeert dit te verwezenlijken door het coördineren en organiseren van directe hulp op maat, thuis of in de opvang. Die hulp richt zich zowel op vrouwen als op mannen en kinderen.

Ican

De koningin lanceert tijdens het symposium de nieuwe app Ican. Ican ondersteunt de eigen kracht van vrouwen om weer grip op hun leven te krijgen na huiselijk geweld. De app Ican brengt begeleiding en hulpverlening dichtbij, ook wanneer vrouwen de stap naar hulp nog te groot vinden. Ican biedt informatie en advies, een dagboekfunctie en mogelijkheden om te chatten met andere gebruikers.

Langzaam aan erkend

Toen in 1974 het eerste Blijf van m’n lijf-huis in Amsterdam haar deuren opende, was huiselijk geweld een privézaak. Een groot taboe. De vrouwen die de blijfhuizen oprichtten, doorbraken dat taboe. Huiselijk geweld werd sindsdien langzaam aan erkend als publiek en maatschappelijk probleem. In de afgelopen decennia is door onderzoek zicht gekomen op de enorme omvang van huiselijk geweld in Nederland. Ieder jaar worden 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Ieder jaar ontvluchten ruim 12.000 vrouwen en kinderen hun huis vanwege ernstig geweld en komen terecht in de vrouwenopvang.