Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Woningcorporatie Goes alert op huiselijk geweld

08-12-2014

Woningcorporatie RWS uit Goes heeft richtlijnen ontwikkeld voor het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. In het protocol wordt stapsgewijs aangegeven hoe medewerkers moeten handelen als ze huiselijk geweld of kindermishandeling vermoeden. RWS wil zich met de richtlijnen inzetten voor een veilige en leefbare woonomgeving.

RWS wil zich met de richtlijnen inzetten voor een veilige en leefbare woonomgeving. Een thuis is volgens de corporatie meer dan alleen een huis. "Onze huurders moeten zich ook veilig kunnen voelen in hun woning", aldus Henry de Miranda, manager Wonen bij RWS. "Huiselijk geweld of kindermishandeling tast dit gevoel van veiligheid aan."

Wijkteam

Hoewel de aanpak van huiselijk geweld of kindermishandeling in eerste instantie een taak is van de politie en de overheid, voelt de woningcorporatie zich toch verantwoordelijk. De Miranda: "Wanneer een medewerker huiselijk geweld of kindermishandeling signaleert, meldt de medewerker dit in zijn of haar wijkteam. Daar wordt het besproken en indien noodzakelijk wordt de melding doorgestuurd naar het Steunpunt Huiselijk Geweld. Zij pakken het dan verder op."

Cursus

De afgelopen weken hebben een aantal medewerkers van RWS de cursus 'Zicht op huiselijk geweld' gevolgd. Morgen ontvangen zij hiervoor een officieel certificaat.

Onder de cursisten waren baliemedewerkers, verhuurconsulenten, vakmannen en wijkbeheerders. "Vooral onze wijkbeheerders en vaklieden zijn onze ogen in de wijk. Zij kennen onze huurders goed en weten wat er speelt. Het is met name voor hen lastig om huiselijk geweld of kindermishandeling te herkennen en te melden. De gevolgde cursus en het protocol bieden hen daarbij handvatten", aldus De Miranda.