Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Opening babymassagekamer Valkenhorst

10-03-2014

De Bredase wethouder Saskia Boelema heeft vorige week een speciale babymassagekamer bij Safegroup, locatie Valkenhorst, geopend. Safegroup zet deze methodiek in voor kinderen van nul tot vier jaar om een veilige en positieve hechting tussen kind en ouders te stimuleren.

Door huiselijk geweld is deze hechting vaak niet tot stand gekomen, terwijl dit voor een evenwichtige toekomst zeer belangrijk is. Tijdens de babymassage masseren ouders zelf hun kinderen. Een medewerker van Safegroup doet de technieken voor op een pop. Sommige ouders voeren de massage meteen enthousiast uit, terwijl andere het - zeker in het begin - eng vinden.

Intergenerationele overdracht

Maar al te vaak zien de hulpverleners van Safegroup slachtoffers van huiselijk geweld terugkeren: eerst als kind met moeder, later als moeder met kind. Trauma’s en gedragsproblemen die veroorzaakt worden door ervaringen met huiselijk geweld laten generatie na generatie hun sporen na. Juist de kinderen in huiselijk geweld situaties verdienen een serieuze aanpak en daarom besteedt Safegroup veel aandacht aan deze groep. Zo tracht men een knip te maken in de intergenerationele overdracht van huiselijk geweld.

Donatie Ladies’ Circle

De babymassagekamer is tot stand gekomen met financiële hulp van de Ladies’ Circle 64 De Baronessen. Deze Bredase non-profit organisatie zet zich in voor goede doelen en projecten in en om Breda en heeft in 2013 geld ingezameld voor Valkenhorst. Hiervan is de inrichting van de babymassagekamer bekostigd. Wethouder Boelema prijst dit burgerinitiatief wat volgens haar helemaal past bij de huidige visie van ‘zorgen voor elkaar’. De afgelopen weken is de massagekamer al volop getest. Zowel de ouders als de medewerkers zijn zeer enthousiast over de babymassagekamer en de meerwaarde voor de baby’s en kinderen in Valkenhorst.