Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Eer en partnergeweld onder Hindostanen

11-03-2014

“Veel hulpverleners hebben geen idee wat er omgaat in het informele Hindostaanse circuit.” Dat zegt antropoloog Cor Hoffer vandaag in De Volkskrant. Als trainer gezondheidszorg, werkzaam in de GGZ, stuit hij behalve op fysiek, ook vaak op psychisch (huiselijk) geweld.

Hoffers observatie wordt bekrachtigd door het eerste wetenschappelijke onderzoek naar eer- en partnergeweld onder Hindostanen, dat onlangs in Rotterdam werd gepresenteerd: externe linkEer en partnergeweld onder Hindostanen.

Gesloten

Binnen de Hindoestaanse gemeenschap blijkt de eer van de familie vaak belangrijker dan praten over huiselijk geweld.De Hindostaanse gemeenschap is dan ook zeer gesloten en blijft veelal onder de radar van de lokale en nationale politiek.

Bijeenkomsten

Sinds december organiseert de Hindostaanse stichting Apna Bhawan elke maand een bijeenkomst over taboes. “Het algemene beeld is dat onze gemeenschap goed is geïntegreerd, geen grote problemen veroorzaakt voor de maatschappij”, zegt Sherita Thakoerdat van Apna Bhawan in de Volkskrant. “Als je niet opvalt, ben je er niet. Dit soort bijeenkomsten zijn nodig om verborgen leed zichtb aar te maken. Wij willen ook gezien worden door beleidsmakers en de maatschappij.” 

In Nederland wonen naar schatting 120 tot 200 duizend Hindo(e)stanen. Zij zijn niet per definitie volgers van het hindoeïsme. In Nederland is ongeveer 65 procent hindoe, 25 procent moslim en 5 procent christen.