Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

D66: Artsen huiverig voor melding kindermishandeling

13-03-2014

Veel artsen durven niet te bellen naar het Advies Meldpunt Kindermishandeling (AMK), omdat ze bang zijn dat dit meteen leidt tot interventie in een gezin. Dit gaat ten koste gaat van de hulpverlening van mogelijke mishandelde kinderen. Dit stelde D66-Kamerlid Vera Bergkamp gisteren op NU.nl.

Op basis van verschillende gesprekken met huisartsen en betrokkenen bij het meldpunt, stelt Bergkamp dat veel artsen niet weten dat een telefoontje niet direct leidt tot interventie, maar dat je ook alleen advies kan vragen en dat dit zelfs anoniem kan. Zij wil dat gemeenten en het Rijk de artsen hierover beter voor gaan lichten.

Rechten en plichten

"Veel artsen weten niet waar hun rechten en plichten liggen en welke mogelijkheden de wet biedt", aldus Bergkamp op externe linkNU.nl. Zij vindt dat door de negatieve beeldvorming die onder bureau Jeugdzorg is ontstaan, de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld wordt belemmerd. Gemeenten worden binnenkort verantwoordelijk voor het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat ziet zij als een nieuwe kans.