Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kinder- en oudermishandeling ontbreken in gezondheidsnota’s

14-01-2014

Kindermishandeling en oudermishandeling komen weinig aan bod in de lokale gezondheidsnota’s. Minder dan twintig procent van de gemeentelijke nota’s besteedt er aandacht aan. Dat blijkt uit een scan door GGD Nederland.

In het kader van de Preventiecyclus waren gemeenten vorig jaar verplicht om een lokale gezondheidsnota gereed te hebben. Het gaat hierbij om de derde generatie gemeentelijke nota’s. GGD Nederland voerde in opdracht van het ministerie van VWS een scan uit van deze nota’s. Veel gemeenten bleken de nota nog niet gereed hebben. Van 190 gemeenten (op een totaal van 408 gemeenten) kon de nota op inhoud gescand worden met behulp van een lijst met relevante thema’s.

Decentralisatie

Algemeen valt op dat de nota’s zijn gegroeid in kwaliteit: ze bevatten integraal beleid, gaan vaak in op de relatie met de nog te decentraliseren taken in de sociaal domein en meer dan de helft van de gemeenten geeft aan hoe ze het beleid willen gaan uitvoeren.

De thema’s die in de nota’s het meest genoemd worden zijn alcohol (98%), overgewicht (92%), bewegen (85%) en psychosociale gezondheid (87%). Het onderwerp opvoedondersteuning komt twee keer zo vaak genoemd als in 2010.

Factsheet

Op de externe linkwebsite van GGD Nederland staat een factsheet met de belangrijkste resultaten van de scan.