Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

37 meldingen ouderenmishandeling Flevoland

14-05-2014

In Flevoland zijn het afgelopen jaar er in 37 gevallen van ouderenmishandeling gemeld. Volgens ouderenbond ANBO en Steunpunt Huiselijk geweld gaat om het topje van de ijsberg. In de provincie zouden er volgens de statistieken ongeveer 1725 ouderen te maken hebben met mishandeling.

Hierbij gaat het om lichamelijke mishandeling, maar ook om verwaarlozing, financiële uitbuiting en psychische mishandeling. Volgens Bert Nijborg van ANBO Midden-Nederland vindt 98 procent van de mishandelingen thuis plaats. In een derde van de gevallen zijn kinderen en kleinkinderen de mishandelaar.

Speciale functionaris

Gerda van Oijen, projectleider Ouderenmishandeling in Flevoland, stelt dat van de meeste gevallen van mishandeling geen melding wordt gemaakt. Slachtoffers zijn vaak te bang om iets te zeggen of ze schamen zich. Het kan ook zijn dat er al door middel van intensieve gesprekken en begeleiding een oplossing is gevonden. Iedere zorginstelling of -aanbieder in de regio heeft inmiddels een speciale functionaris als aanspreekpunt aangesteld. Die helpt professionals als zij een vermoeden van mishandeling hebben.

Bijeenkomst

Morgen is er in buurtcentrum Kolkzicht in Almere Stad een bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. De voorlichting wordt gegeven in samenwerking met het Steunpunt Huiselijk Geweld, de SHG Flevoland. Steunpunt Huiselijk Geweld in Almere: 0900-2020634. De bijeenkomst start om 14.00 uur, inloop 13.30 uur.