Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Klokhuis wint Innovatieprijs aanpak kindermishandeling

19-06-2014

Het project Kindermishandeling, je kunt er wat aan doen van NTR/Het Klokhuis heeft de Innovatieprijs aanpak kindermishandeling 2014 gewonnen. Dat heeft de Kinderombudsman gisteren namens Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Voorkoming van Kindermishandeling (VKM) bekendgemaakt.

Kinderpostzegels en VKM willen met de prijs initiatieven stimuleren die op een vernieuwende manier werken aan het voorkomen van kindermishandeling. Bij de uitreiking waren alle 20 inzenders aanwezig. Juryvoorzitter Rudy Bonnet en Ilja van Haaren, directeur van Kinderpostzegels, maakten eerst de drie genomineerden bekend. Daarna onthulde de Kinderombudsman, Marc Dullaert, de winnaar. Hij reikte de cheque van 20.000 euro uit aan Yvonne Smits en Maaike Witlox van NTR/Het Klokhuis voor het winnende project Kindermishandeling, je kunt er wat aan doen. Stichting Kinderpostzegels heeft het prijzengeld beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat het bedrag besteed wordt in het verlengde van dit project en passend binnen de doelstelling van Kinderpostzegels.

Uniek totaalpakket

Nog niet eerder is op deze schaal en op deze manier – met inbegrip van de social media – in Nederland aandacht besteed aan kindermishandeling. De serie van NTR/Het Klokhuis had een bereik van meer dan 1 miljoen kijkers en ging gepaard met de distributie van 8.500 door basisscholen afgenomen lespakketten en een uitgebreide website. Hierdoor is een uniek totaalpakket ontstaan.

Genomineerden

De overige genomineerden voor de Innovatieprijs aanpak kindermishandeling waren:
• Kinderen met foetal alcohol syndrom, een landelijke bewustwordingscampagne gericht op de gevolgen voor kinderen die zeer kwetsbaar zijn voor kindermishandeling ten gevolge van alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap, ingediend door het FAS-project;
• Actie ENTER, meer aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld binnen relevante beroepsopleidingen, zodat toekomstige hulpverleners beter signaleren en adequater kunnen handelen bij (een vermoeden van) kindermishandeling, ingediend door stichting STUK uit Amsterdam
Daarnaast was er een eervolle vermelding voor het project Safer Caring van Jeugdzorg Friesland, een veelbelovend project gericht op de veiligheid van kinderen in de pleegzorg.
De genomineerden en ontvanger van de eervolle vermelding hebben een certificaat ontvangen.

Juryrapport

Download het volledige juryrapport op de site van externe linkStade Advies