Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Zoetermeer wil meldingsbereidheid verhogen

17-03-2014

De gemeente Zoetermeer wil dit jaar de meldingsbereidheid bij huiselijk geweld vergroten. Dat meldt het AD vandaag. Dit hoopt de gemeente te bereiken door middel van (betere) voorlichting.

De Zoetermeerse burgemeester Aptroot legde vorig jaar 51 inwoners een huisverbod op. Dat is het hoogste aantal in de gemeente sinds de invoering van de Wet tijdelijk huisverbod vijf jaar geleden. In 2012 ging het om 45 huisverboden, in 2011 waren dat er nog maar vijf.

Promotielessen

Om een huisverbod op te kunnen leggen, moet er wel eerst melding zijn gemaakt van huiselijk geweld. De gemeente wil dit jaar zowel slachtoffers als omstanders overtuigen van het belang hiervan. Voorlichting staat daarbij centraal. Zo heeft Zoetermeer promotielessen op scholen gepland. Ook wil het college scholieren een kunstwerk over huiselijk geweld laten maken en dit exposeren in de bibliotheek.

Achterliggende problemen

Zoetermeer wil zo meer inzicht te krijgen in de problematiek in de gemeente. Daarmee kunnen slachtoffers worden geholpen, maar ook achterliggende problemen als drankverslaving, schulden of opvoedkwesties kunnen worden aangepakt.