Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Burgemeester Midden-Delftland promoot Kinderprotocol Meldcode

18-11-2014

Arnoud Rodenburg heeft als eerste burgemeester in Nederland zijn naam aan het Kinderrechtenchecklist verbonden. Kinderen uit Midden-Delfland die geen volwassene kennen die luistert als het slecht gaat met een klasgenootje of zichzelf, mogen hem bellen.

In de Kinderrechtenchecklist is onder meer het Kinderprotocol Meldcode opgenomen. De Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht beroepskrachten de Meldcode te gebruiken bij signalen van geweld of kindermishandeling. Omdat ook kinderen deze signalen kunnen opvangen, heeft Stichting KinderrechtenNU een dit protocol voor kinderen ontwikkeld.

Petitie

Morgen brengt de stichting een petitie bij de Tweede Kamer onder de aandacht om het Kinderprotocol Meldcode op te nemen in de Wet Meldcode.

'Zoek net zo lang tot je een volwassene gevonden hebt die je vertrouwt, die naar je luistert en die je helpt (anderen te helpen)', zo stelt het protocol. Kinderen kunnen bijvoorbeeld naar hun ouders of de leraar gaan, naar de buren, de dokter, de politie of de Kindertelefoon bellen. Mocht zelfs dat niet goed voelen, kunnen kinderen in de gemeente Midden-Delfland hun burgemeester dus mailen. In een externelinkYouTube-filmpje spreekt Rodenburg kinderen hierover toe.

Meer informatie