Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

SHGA campagne: Mishandelde prins en prinsessen

19-11-2014

Het Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam (SHGA) start volgende week een nieuwe campagne rondom partnergeweld. Het SHGA wil de bewustwording vergroten door gebruik te maken van sprookjesfiguren die staan voor ".. en ze leefden nog lang en gelukkig". Daarmee wordt de nadruk gelegd op het feit dat iedereen te maken kan krijgen met partnergeweld.

In de laatste week van november zullen er 600 posters van vier mishandelde cartoonfiguren in A0 frames in de straten van Amsterdam te zien zijn. Op dinsdag 25 november organiseert het SHGA in samenwerking met de stadsdelen een flyeractie. Er worden dan Boomerangkaarten, met daarop de afbeeldingen van de mishandelde prins en prinsessen uitgedeeld. Tijdens het uitdelen treden de medewerkers van het SHGA in gesprek met de Amsterdammers over partnergeweld.

Bewustwording

Het doel van deze actie is om de bewustwording van partnergeweld bij de Amsterdammers te vergroten. Een aantal portefeuillehouders van de stadsdelen zullen meedoen met de actie om ook zelf inwoners van Amsterdam te spreken. Wat moet je doen als je denkt dat er iets niet pluis is in zijn of haar leven? Welke stappen kun je nemen en waar kun je terecht voor advies?

In Nederland is partnergeweld de meest voorkomende soort van huiselijk geweld. Ruim 60% van het huiselijk geweld betreft (ex-)partnergeweld. Vrouwen (60%) worden daarvan vaker slachtoffer dan mannen (40%) (Van der Veen & Bogaerts, 2010). Vrouwen zijn ook vaker het slachtoffer van ernstige vormen van geweld en hebben meer te maken met structurele vormen van geweld dan mannen. Het SHGA heeft van januari 2014 tot heden 768 telefoongesprekken over partnergeweld gevoerd. Daarnaast zijn er in dezelfde periode 1844 politiemeldingen bij het SHGA binnengekomen betreffende partnergeweld.

Week Zonder Geweld

De campagne vindt plaats in de Week Zonder Geweld. Het SHGA heeft die week nog diverse andere activiteiten op het programma staan. externelinkHier vindt u een overzicht.