Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Reactie Van Rijn op kritiek aanpak kindermishandeling

21-10-2014

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) presenteert eind volgende maand samen met de bewindslieden van Veiligheid en Justitie een midterm review van het actieplan Kinderen Veilig. Hierin staat hun plannen voor de komende twee jaar.

Dat schrijft Van Rijn in een reactie op een externe linkpersbericht dat de Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief vorige week naar buiten brachten. Hierin uitten zij hun zorgen over de huidige aanpak van kindermishandeling.

Getraumatiseerd

"In de helft van de gezinnen waar hulpverleners zijn betrokken, is er na anderhalf jaar nog steeds sprake van excessief gezinsgeweld. Bijna twee op de drie mishandelde kinderen krijgen, ondanks de hulp aan hun ouders, zélf geen enkele vorm van hulp aangeboden", zo stellen zij. Uit onderzoek blijkt dat zeker een derde van de kinderen lijdt aan een klinisch trauma. Slechts 18 procent van de getraumatiseerde kinderen krijgt hiervoor uiteindelijk hulp. De Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief vinden deze cijfers onaanvaardbaar.

In gesprek

Van Rijn laat weten momenteel nog met verschillende partijen in gesprek te zijn over hoe de essentiële punten van handelingsverlegenheid en tekort aan goede samenwerking doorbroken kunnen worden. “Het Rijk leunt niet achterover”, zo stelt hij.

externe linkKamerbrief met reactie op persbericht