Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Crisis leidt tot meer ouderenmishandeling’

23-01-2014

De crisis en bezuinigingen in de zorg veroorzaken een toename van ouderenmishandeling en financiële uitbuiting. Dat stelt de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid. De dienst wil daarom nauwer gaan samenwerken met het Steunpunt Huiselijk Geweld, waar dergelijke kwesties gemeld worden.

Volgens de Dienst Gezondheid & Jeugd (de voormalige GGD), krijgt één op de twintig ouderen te maken met een vorm van mishandeling. Dat kan in lichamelijke zin zijn, psychisch of seksueel. Ook constateert de dienst dat senioren vaker financieel worden uitgebuit. De dienst zal de komende tijd diverse professionals en vrijwilligers uit de zorg benaderen over dit probleem

Afhankelijk

“Dit komt met name door de aanhoudende crisis en veranderingen in de zorg. Ouderen wonen langer zelfstandig, maar raken afhankelijk van mensen in hun omgeving”, zegt Dity Mudde in het AD van 22 januari. Mudde houdt zich namens de dienst bezig met ouderenmishandeling.

Mantelzorgers

De Dienst Gezondheid & Jeugd wil dit jaar meer aandacht besteden aan overbelaste mantelzorgers. Zij kunnen hun taken niet altijd aan en dat kan, ook onbedoeld, tot mishandeling leiden.