Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Programma VoorZorg bewezen effectief

23-10-2014

Het programma VoorZorg, een intensieve verpleegkundige huisbezoekprogramma gedurende de zwangerschap tot het tweede levensjaar van het kind, is effectief in het verminderen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat blijkt uit recent onderzoek.

De effectiviteit van  externe linkVoorZorg is vanaf 2007 onderzocht door middel van een gerandomiseerde trial (RCT) in tien regio’s in Nederland. Dit is de eerste effectstudie buiten de VS waar de effectiviteit van NFP/VoorZorg op het voorkomen van risicofactoren voor alsmede van feitelijke kindermishandeling en verwaarlozing wordt onderzocht.

Proefschrift

Het proefschrift externe linkThe primary prevention of child maltreatment in early life: Study on the effectiveness of VoorZorg beschrijft de effectiviteit van VoorZorg bij hoog risico zwangeren in vergelijking met de gebruikelijke zorg in Nederland.

De resultaten van het Nederlandse onderzoek, samen met de resultaten behaald in de NFP (Nurse-Family Partnership (NFP), Verenigde Staten) studie, tonen aan dat VoorZorg huisbezoeken door getrainde VoorZorg verpleegkundigen effectief zijn in de aanpak van risicofactoren bij hoog risico gezinnen.