Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meldingen ouderenmishandeling West-Brabant verdubbeld

25-02-2014

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is vorig jaar in West-Brabant meer dan verdubbeld Dat staat in het jaarverslag 2013 dat het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant vorige week publiceerde.

In 2012 werden in de regio 38 meldingen van ouderenmishandeling geregistreerd. Vorig jaar ging het om maar liefst 87 meldingen. Het steunpunt is actief betrokken geweest bij de voorlichting en scholing rondom ouderenmishandeling. Sinds half april is een casemanager ouderenmishandeling werkzaam op het steunpunt. Deze is bereikbaar voor professionals, vrijwilligers en particulieren voor consultatie en advies in casussen ouderenmishandeling.

Samenwerking

2013 stond voor het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant in het teken van bundeling van krachten. Samen met gemeenten en netwerkpartners heeft het steunpunt geïnvesteerd in het intensiveren van samenwerken. Het netwerk is sterk uitgebreid met de aanpak van seksueel geweld en de aanpak van ouderenmishandeling. Ook is een Interventieteam Huiselijk Geweld aan de slag gegaan.

Binnen de Veiligheidshuizen in Bergen op Zoom en in Breda worden vijf dagen in de week (politie)meldingen huiselijk geweld gewogen naar ernst, waarna een actieplan wordt opgesteld. In het jaarverslag wordt gesproken van een enorme toename van het aantal meldingen. Het totale aantal meldingen van huiselijk geweld in de regio bedroeg vorig jaar 3.623.

Download