Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuwe opvanglocatie Groningen

26-02-2014

In de Oosterparkwijk in Groningen worden appartementen en woningen gebouwd voor vrouwen en kinderen die tijdelijk een veilige plek nodig hebben. Dit is hard nodig omdat de huidige locatie van stichting Het Kopland, in het stadscentrum, niet meer voldoet aan de huidige eisen van wonen, leven en zorg.

Vorige week ondertekenden directeur-bestuurder Alice Vellinga van Het Kopland en algemeen directeur /bestuurder Pieter Bregman van Nijestee een overeenkomst oor de nieuwbouw. Nijestee bouwt, Het Kopland huurt.

Eigen leven

Al meer dan 160 jaar vangt Het Kopland vrouwen en kinderen op die tijdelijk geen veilig thuis hebben vanwege huiselijk geweld. Tegenwoordig is de hulpverlening gericht op het zelfstandig (blijven) runnen van het eigen leven, gezin en huishouding. Dat is op de huidige locatie, op het Martinikerkof, waar de vrouwen en kinderen in groepsvorm opgevangen worden, niet mogelijk. Na 100 jaar Martinikerkhof is het tijd voor verandering.

Op de nieuwe locatie in de Oosterparkwijk stond ooit het FC Groningen stadion. Er is in deze woonwijk ruimte om te leven en wonen, om te spelen, om te fietsen, om naar school te gaan, om naar de winkel te gaan. In het nieuwe pand komen studio’s voor een kort verblijf en een aantal sociale huurwoningen. Zo is er voor gemiddeld 40 vrouwen en hun kinderen ruimte in de woonvoorziening.

De bouw start naar verwachting begin 2015. Als alles volgens plan verloopt is het nieuwe huis voor Het Kopland begin 2016 klaar.