Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Veel misdrijven diplomaten in ‘huiselijke sfeer’

27-01-2014

Bijna tien procent van de gemelde misdrijven door buitenlanders met een diplomatieke status betreft een incident in de ‘huiselijke sfeer’. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) zei zaterdag in RTL Nieuws dat hij diplomaten die zich schuldig maken aan een misdrijf harder aan wil pakken.

Nederland biedt onderdak aan 20.000 zogeheten geprivilegieerden. Het gaat niet om alleen diplomaten, maar ook hun familieleden. Omdat ze diplomatiek onschendbaar zijn, ontlopen ze strafvervolging. Sinds 2010 zijn er 85 meldingen geregistreerd van buitenlanders met een diplomatieke status die schuldig maakten aan een misdrijf. Acht van die meldingen hadden betrekking op huiselijk geweld.

Waarschuwingsbrief

Meer dan de helft van de buitenlandse diplomaten die in de afgelopen vier jaar betrokken zijn geweest bij een incident, hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken een formele waarschuwingsbrief gekregen. De overige incidenten zijn per mail of telefoon bij de desbetreffende ambassade aangekaart. 

"Het is voor diplomaten bijzonder vervelend wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt. Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen", aldus minister Timmermans. In zeer ernstige gevallen vraagt het ministerie om de immuniteit van een diplomaat op te heffen, zodat deze kan worden vervolgd. Dat is de afgelopen jaren drie keer gebeurd.

Meer informatie