Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Hulp Online Noord zeer succesvol

27-08-2014

De online hulpverlening door hulp-en zorginstellingen in Noord-Nederland is een groot succes. Sinds de oprichting van Hulp Online Noord, begin 2013, hebben al 870 mensen contact gezocht met de chatline van de drie maatschappelijke organisaties uit Groningen en Drenthe. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De meeste chatters melden zich aan met financiële problemen, relatieperikelen en als slachtoffer van huiselijk geweld. Dertig personen meldden zich als mogelijk slachtoffer van mensenhandel. Volgens Wanda van der Zee, scheidend ketenregisseur mensenhandel in Groningen, heeft de online hulpdienst verschillende voordelen. “Iemand blijft anoniem en het digitaal hulp zoeken valt niet zo snel op bij een vrouwenhandelaar of loverboy.” Maar ook de korte lijnen die met andere partners bij mensenhandelzaken werpt volgens haar zijn vruchten af.

Beveiligd systeem

De chatservice van Hulp Online Noord is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag. Mensen kunnen chatten en berichten versturen. De communicatie gaat via een beveiligd systeem. De drie maatschappelijke organisaties die verbonden zijn aan Hulp Online Noord zijn MJD, Tinten Welzijnsgroep en Noordermaat. Zij hebben scholen en maatschappelijk werkers geïnstrueerd om ook jongeren bekend te maken met de service.