Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Centrum Kinderhandel Mensenhandel opent zijn deuren

27-10-2014

Staatssecretaris Fred Teeven, burgemeester Ferd Crone en Fier-directeur Linda Terpstra openen vandaag in Leeuwarden het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM). Het CKM is onderdeel van Fier, en is mede dankzij de samenwerking met Terre des Hommes en de Nationale Postcode Loterij tot stand gekomen.

In Nederland is de hulp aan slachtoffers van kinderhandel en mensenhandel sterk versnipperd en ontoereikend. Kinderen, jongeren en volwassenen die met deze traumatische ervaring kampen, krijgen daardoor niet de hulp die ze zo hard nodig hebben. In het CKM wordt alle kennis en expertise gebundeld zodat de strijd tegen mensenhandel daadkrachtiger en efficiënter gevoerd kan worden. Slachtoffers van mensenhandel kunnen – voor korte en langere periode – worden opgevangen in het CKM. Zij krijgen hulp om onder andere aangifte te doen, een verblijfsvergunning aan te vragen of om de terugkeer naar het land van herkomst zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Steun

“Dat we nu het CKM kunnen openen is een droom die uitkomt”, zegt Fier-directeur Linda Terpstra. “We hebben hier keihard en met veel enthousiasme aan gewerkt. Het belangrijkste is dat slachtoffers van mensenhandel niet langer op de vlucht hoeven. Met het CKM maken we het onzichtbare zichtbaar. Dat er meer mensen zijn die zich druk maken over deze problematiek, blijkt uit de steun die we hebben gehad van partners en sponsoren. Die steun sterkt ons, en daar willen we hen graag voor bedanken.”

Energieneutraal

Fier laat zich inspireren door duurzaamheid. Dit is bij de Veilige Veste al doorgevoerd, maar bij het CKM ging Fier nog een stap verder. Terpstra: “Het CKM is energieneutraal. Dit doen we door zonnepanelen, een goede beschermende laag om het gebouw, driedubbelglas en een biogasaansluiting vanaf het Wetterskip. Waarom? We leven in een wereld waarin fossiele grondstoffen schaars worden. Het is onze morele en maatschappelijke plicht om ons steentje bij te dragen als maatschappelijke instelling. Daarmee ondersteunen we de provincie en de gemeente in hun ambitie om de duurzaamste stad en provincie van Nederland te worden.”

Meer informatie

externe linkwww.ckm-fier.nl