Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Ondernemer ontwikkelt alarmeringsarmband

30-04-2014

De Amsterdamse ondernemer Herman Veenstra heeft een armband ontwikkeld die het mogelijk maakt om in geval van nood hulptroepen in te schakelen: de Safelet. Het is een armband waarmee iemand in een noodsituatie, bijvoorbeeld een slachtoffer van huiselijk geweld, haar sociale netwerk en, desgewenst, 112 kan alarmeren.

De Safelet maakt contact met de smartphone van de draagster. Die stuurt vervolgens een bericht met daarin de gps-locatie naar het team van 'guardians' dat zij heeft samengesteld. Van te voren zijn afspraken gemaakt wat in zo'n geval gedaan moet worden. Veenstra: "De telefoon heeft alles wat je nodig hebt. Maar vrouwen hebben hun mobiel vaak in hun tas. Je moet hem bovendien vaak eerst unlocken. Dat red je niet als je in nood bent. De armband activeert via de telefoon alle alarmbellen."

Aware

Voor huiselijk geweld bestaat er al het Aware-systeem. Dit is een draagbaar apparaatje waarmee de politie gealarmeerd wordt. Zij beschikt dan direct over alle achtergrondinformatie en de gps-locatie, en kan bovendien live meeluisteren. Uniek aan de Safelet is dat de hulp van het eigen netwerk kan worden ingeroepen.

'Vals gevoel van veiligheid'

Zelfverdedigingsexpert Stephan Polak stelt in het Eindhovens Dagblad dat de Safelet een vals gevoel van veiligheid geeft. "Een aanval met agressie gaat zo verschrikkelijk snel. Je hebt tien, vijftien seconden. Als je wordt gewurgd hooguit vijf, zes. Als je vliegensvlug bent en binnen één seconde op die armband drukt, ben je al kostbare tijd kwijt waarin je jezelf had kunnen verdedigen."