Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouwelijke tbs’ers plegen vaker levensdelict

30-06-2014

Vrouwen die tbs hebben gekregen, plegen vaker levensdelicten dan mannen, ook stichten ze veel vaker brand. Mannelijke tbs'ers plegen meer gewelds- en zedendelicten. Dat blijkt uit onderzoek door de Van der Hoeven Kliniek samen met FPC Oldenkotte, FPK Assen en FPK Woenselse Poort.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 300 vrouwen die sinds 1984 in de tbs verbleven. Hierbij werd ook onderzocht hoe het deze vrouwen is vergaan die de afgelopen 30 jaar tbs kregen opgelegd. Vrouwen kregen die maatregel veel minder vaak opgelegd dan mannen.

Risico voor kinderen

Nederland heeft ongeveer 140 vrouwen met tbs tegenover ongeveer 1800 mannen. Het aantal tbs-opleggingen aan vrouwen stijgt wel. Ook is bijna 90 procent van de vrouwen in tbs-klinieken een risico voor hun kinderen. Ze doen hen iets aan of verwaarlozen ze.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen veel vaker dan mannen een borderline persoonlijkheidsstoornis hadden. In vergelijking met mannen leden ze vaker aan depressies, eetstoornissen en posttraumatische stressstoornissen. Wel waren ze minder vaak narcistisch of antisociaal.

Doel van het onderzoek

De Van der Hoeven Kliniek doet dit onderzoek om meer inzicht te krijgen in de problematiek van vrouwen en hoopt daarmee de behandeling aan vrouwen in de tbs te kunnen verbeteren. Nieuwsuur heeft op 28 juni 2014 een externe linkitem over dit onderwerp uitgezonden.