Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kinderombudsman wil verplichte begeleiding bij scheiding

31-03-2014

Alle ouders die uit elkaar gaan, ongeacht of zij getrouwd zijn of niet, moeten zich verplicht laten begeleiden door een professional. Dat stelt de Kinderombudsman Marc Dullaert in een adviesrapport over het verbeteren van de positie van kinderen in vechtscheidingen.

Dullaert wil dat scheidende ouders onder begeleiding een ouderschapsplan opstellen. Nu gebeurt dat zonder professionele hulp, wat escalatie in de hand werkt, zegt hij. De Kinderombudsman wil ook dat ouders worden voorgelicht over de gevolgen voor de kinderen.

Inventarisatie

Hij heeft een inventarisatie gemaakt van de huidige Nederlandse praktijk rond scheiden. Welke stappen zitten daarin, waar zitten de knelpunten, wanneer treedt escalatie op? Hij heeft gekeken welke instrumenten er al bestaan om vechtscheidingen te doorbreken en leed bij kinderen te voorkomen en te beperken. Ten slotte heft hij gekeken naar hoe deze problematiek in andere landen wordt aangepakt. Met al die elementen naast elkaar komt hij tot een stip op de horizon hoe het systeem in Nederland moet worden ingericht.

Jaarlijks besluiten 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie te beƫindigen. Er zijn geen exacte cijfers over het aantal scheidingen dat problematisch verloopt. Deskundigen schatten dat aantal op 20 procent. Een kleiner percentage loopt daadwerkelijk uit op een vechtscheiding. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij.

Kindermishandeling

Deskundigen zijn het er over het algemeen over eens dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding als een vorm van kindermishandeling moet worden gezien. Geestelijk geweld en emotionele verwaarlozing kunnen immers net zo schadelijk voor kinderen zijn als lichamelijk geweld. Als ouders hun kinderen inzetten als machtsmiddel, als zij de andere ouder naar beneden halen waar het kind bij is, of als zij zelfs geweld plegen terwijl de kinderen getuige zijn, is dat schadelijk voor kinderen.