Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

'Huiselijk geweld nog niet tussen de oren van de wijkteams'

01-06-2015

Huiselijk geweld zit nog veel te weinig tussen de oren van de wijkteams. Dat stelt RegioAanpak Veilig Thuis op zijn website. Om werk te kunnen maken van preventie en vroegsignalering moet de aanpak geworteld zijn in de basiszorg en in de wijken.

Uit het hele land komen signalen dat de verbinding tussen de Veilig Thuisorganisaties en de wijk- en jeugdteams nog vorm moet krijgen. Het ondersteuningsprogramma Doorontwikkeling Veilig Thuis van de VNG gaat daarom een handreiking ontwikkelen.

Kwaliteit

Beleidsmedewerker huiselijk geweld en kindermishandeling Wil Saenen uit Den Bosch ervaart in de praktijk dat huiselijk geweld onderbelicht is. "Wijkteams zijn geneigd huiselijk geweld op te vatten als een specialistisch onderwerp. Ze rekenen het niet tot hun taak." Zij stelt dat het cruciaal is dat wijkteams worden getraind op de aanpak van huiselijk geweld. "We moeten het gesprek aangaan over kwaliteit. Dat gaat over het proces en de taakverdeling, maar ook over de kwaliteit van medewerkers. We hebben de neiging om te denken dat we er zijn met instructies, werkboeken en computers. Maar dat werkt niet. Als iemand al die instructies al leest, dan zegt dat nog niets over hoe je moet handelen."

Lees het hele artikel op externe linkwww.regioaapakveiligthuis.nl