Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meldingen huiselijk geweld Zuid-Limburg licht gestegen

01-10-2015

Het Veiligheidshuis Maastricht Heuvelland heeft vorig jaar 1050 meldingen van huiselijk geweld ontvangen. Dat is een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van 2013. Het aantal opgelegde huisverboden bleef met 36 gelijk. Dat meldt het Veiligheidshuis in zijn jaarverslag.

Het Veiligheidshuis is het knooppunt waarin op casusniveau regie wordt gevoerd op de gezamenlijke aanpak door gemeenten, justitie- en zorgpartners in het kader van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nieuwe samenwerkingsdriehoek

Sinds 2015 wordt gewerkt in de nieuwe samenwerkingsdriehoek Veilig Thuis Zuid-Limburg, de gemeentelijke Teams Jeugd en het Veiligheidshuis. Dit is het gevolg van de gezamenlijke Regiovisie Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA), die de gemeenten in Zuid-Limburg vorig jaar hebben opgesteld.

2015 is in de Regiovisie als overgangsjaar benoemd, waarin het Veiligheidshuis, naast de politiemeldingen over GIA, ook alle jeugdzorgmeldingen van de politie ontvangt. De gezamenlijke werkwijze van Veilig Thuis, de Teams Jeugd en de Veiligheidshuizen wordt dit jaar provinciaal geëvalueerd en doorontwikkeld.

Download het pdf-bestandJaarverslag 2014 (Pdf-bestand 1,8 MB, via veiligheidshuizen.nl)