Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Anoniem internet vooral gebruikt voor kindermisbruik

05-01-2015

Het overgrote deel van het internetverkeer naar verborgen websites in het zogeheten Tor-netwerk betreft beelden van seksueel misbruik van kinderen. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag naar aanleiding van onderzoek van de universiteit van Portsmouth.

Het Tor-netwerk is opgericht om gebruikers in staat te stellen anoniem het internet te gebruiken. Het netwerk telt zich tienduizenden verborgen sites, die alleen bekend zijn bij een bepaalde groep gebruikers. Het onderzoeksteam wist in zes maanden tijd ongeveer 80.000 verborgen sites in beeld te krijgen. De meeste bleken maar kort te bestaan en het merendeel werd gebruikt voor drugshandel.

Dark Web

Ongeveer twee procent van de verborgen sites bevatte beelden van seksueel misbruik van kinderen. Maar deze twee procent trok wel 83 procent van alle internetverkeer in het dark netgedeelte van het Tor-netwerk. Het Tor-netwerk heeft ongeveer twee miljoen anonieme gebruikers per dag.

Voorstanders

Voorstanders van het Tor-netwerk wijzen erop dat anoniem internetverkeer vooral voor inwoners van onderdrukkende regimes als Syrië en Iran van groot belang is. Binnen het netwerk is er een verborgen gedeelte, het Dark Web. Daar bevinden zich ook klokkenluiderssites als SecureDrop en Globaleaks.

"Voor we aan deze studie begonnen, was het mijn uitdrukkelijke opvatting dat het Dark Web een goede zaak was", zei onderzoeksleider dr. Gareth Owen tegen het externelinkmagazine Wired. "Maar het blijkt een inbreuk te zijn op de rechten van kinderen en een plek te scheppen waar pedofiele daders straffeloos hun gang kunnen gaan."