Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Mensen met depressie vaker slachtoffer van geweld

05-08-2015

Mensen die lijden aan een depressieve stoornis zijn vaker slachtoffer van geweld dan de totale Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit recent onderzoek van GGZ-organisatie Arkin, dat werd uitgevoerd met de VU.

Ruim een derde van de onderzochte patiënten met een depressie, is in het afgelopen jaar slachtoffer geweest van geweldsmisdrijven. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven.

Onderliggende oorzaken

Dit onderzoek onder 300 psychiatrische patiënten in de regio Amsterdam toont aan dat patiënten met een depressie een groot risico lopen om slachtoffer te worden van geweldsdelicten. Dit zijn seksuele misdrijven (drie keer groter risico), mishandeling (vijf keer groter risico) en bedreiging (drie keer groter risico).

Onderzoekster Sabine Meijwaard noemt het hoge risico voor de patiënten schrikbarend en zorgwekkend. "Het is van groot belang dat er verder onderzoek gedaan wordt naar onderliggende oorzaken van dit hoge slachtofferschap, evenals het voorkomen ervan. Het vergroten van bewustzijn over slachtofferschap onder hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg is een belangrijke volgende stap."

Meer informatie

externe linkArkin