Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Opvang Hilversum sterk verbeterd

05-10-2015

De aanbevelingen van de Commissie Haanstra om de vrouwenopvang in het Gooi te verbeteren zijn grotendeels opgevolgd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer in Hilversum.

In het voorjaar van 2012 ontving de gemeente Hilversum verontrustende signalen over de Stichting Opvangcentrum het Gooi. In die periode verlieten vier vrouwen met hun vijf kinderen het opvangcentrum, omdat zij zich in de opvang niet meer veilig voelden.

Dat was aanleiding voor het college om maatregelen te nemen en een onafhankelijke onderzoekscommissie (de Commissie Haanstra) onderzoek te laten doen. De Rekenkamer in Hilversum voerde daarna een onderzoek uit om na te gaan of de adviezen van de commissie Haanstra zijn opgevolgd.

Nieuwe opvanglocatie

De Rekenkamer Hilversum constateert dat de vrouwenopvang sterk is verbeterd. De klanttevredenheid is hoog, de methodieken zijn goed beschreven. De opvang in het Oranjehuis in Alkmaar voldoet aan de kwaliteitseisen voor zorginstellingen en aan de code voor ´goed bestuur´. Samen met de gemeente Almere heeft Hilversum inmiddels vergevorderde plannen om een nieuwe opvanglocatie te bouwen in Almere-Poort.

Download het pdf-bestandEindrapport van de Rekenkamer Hilversum van de Rekenkamer. (Pdf-bestand 755kB, via opvang.nl).