Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Toespraak Máxima op Wereldconferentie Vrouwenopvang

05-11-2015

"Er is geen rechtvaardiging voor huiselijk geweld. Nooit. Daarover kunnen we absoluut helder zijn", zei koningin Máxima gisteren op de Wereldconferentie Vrouwenopvang in Den Haag. Het was haar eerste publieke optreden sinds het wegens ziekte ingekorte het staatsbezoek aan China.

In een toespraak sprak de koningin onder meer over het belang van financiële zelfstandigheid van vrouwen. "Als je financieel afhankelijk bent van je partner, is het veel moeilijker om los te breken uit de cirkel van geweld en een nieuwe start te maken. Daarom moeten we blijven werken aan de economische 'empowerment' van vrouwen, in combinatie met onderwijs en bewustwording."

Gecompliceerd

Tegelijkertijd benadrukte ze dat de oplossingen niet eenvoudig zijn. "Wie zich in het onderwerp verdiept, ziet hoe gecompliceerd de situatie is waarin de betrokken vrouwen leven. En hoe wijdvertakt en hardnekkig dit probleem is", aldus Máxima.

Mary Fonds

Ook haalde ze het Mary Fonds aan, dat in Denemarken met het mentorprogramma 'Advice for Life' aan vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld financiële, juridische en sociale ondersteuning biedt. "Er is nog een derde inzicht dat ons verder kan helpen: hou rekening met de persoonlijke situatie van vrouwen en betrek zo mogelijk het hele gezin bij de oplossing."