Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rosa Manus biedt Veerkracht aan voor kinderen in de vrouwenopvang

06-01-2015

Vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden is deze maand van start gegaan met het invoeren van de kindmethodiek Veerkracht. Veerkracht is speciaal voor kinderen in de vrouwenopvang ontwikkeld in opdracht van de Federatie Opvang met steun van het Ministerie van VWS.

Hulp

De vrouwenopvang is bij uitstek een vindplaats voor kinderen die ernstig bedreigd worden in hun ontwikkeling. Hoe vroeger geïnventariseerd wordt óf kinderen hulp nodig hebben en welke dan, hoe beter.

Veerkracht biedt een duidelijk stappenplan en de benodigde instrumenten om met elk kind dat in de vrouwenopvang terecht komt, te praten over wat het heeft meegemaakt en wat het nodig heeft om zich weer goed te voelen. Elk kind krijgt een veiligheidsplan en een hulpverleningsplan op maat.

Recht op veilige leefomgeving

Marion Suijker, directeur van vrouwenopvang Rosa Manus: ‘Alle kinderen hebben recht op een veilige leefomgeving en op een goede ontwikkeling. Het is belangrijk om zo snel mogelijk extra aandacht te besteden aan kinderen die in de vrouwenopvang komen omdat zij huiselijk geweld hebben meegemaakt. Daarom vinden wij het zo mooi dat wij per 1 januari hebben kunnen starten met Veerkracht. Dit is mogelijk gemaakt door de financiële steun van Stichting Kinderpostzegels en de gemeente Leiden.

Rosa Manus

Rosa Manus biedt opvang aan vrouwen die na een situatie van ernstig huiselijk geweld een tijdelijk onderkomen zoeken. Jaarlijks vangt Rosa Manus ook circa 130 kinderen op die met hun moeders meekomen. Kijk voor meer informatie op de website van externe linkRosa Manus .