Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oranje Huis Amsterdam geopend

06-11-2015

In Amsterdam is vandaag het tweede Oranje Huis in Nederland in gebruik genomen. De nieuwe opvanglocatie van de Blijf Groep is, net als het Oranje Huis in Alkmaar, open en herkenbaar aan de buitenkant. Op de gevel staat met grote letters 'Oranje Huis' geschreven.

De locaties van blijfhuizen waren voorheen altijd geheim. "Schijnveiligheid", aldus de Blijf Groep. Als een man echt wilde, vond hij zijn vrouw toch wel. Het Oranje Huis is openbaar. De man wordt meteen gebeld dat zijn vrouw en eventueel zijn kinderen zijn opgevangen. Bovendien wordt hij bij de hulpverlening betrokken, ook als zijn vrouw niet naar hem terug wil. Het Oranje Huis is wel beveiligd.

Zelfstandig wonen

In de oude blijfhuizen bleken veel vrouwen (ongeveer veertig procent) vanuit de opvang weer terug te keren naar hun partner. In het eerste Oranje Huis dat in 2011 in Alkmaar werd geopend, blijkt dat de nieuwe methode werkt. Slechts twintig procent van de vrouwen gaat terug naar de partner. Driekwart van de vrouwen gaat zelfstandig wonen. Maar liefst 87 procent van de cliënten zegt dat het geweld is gestopt.

Afdelingen

Het Amsterdamse Oranje Huis is onderverdeeld in diverse afdelingen: de crisisopvang, een afdeling Lang verblijf voor vrouwen met complexe (psychiatrische) problemen en minder begaafden en de afdeling Begeleid wonen. Er zijn ook twee kamers met noodbedden voor opvang van enkele dagen. Voor de kinderen zijn er speelkamers en er is een dakterras waar zij kunnen spelen als zij niet naar buiten kunnen. De woningen zijn op dit moment allemaal bezet.