Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

VVD wil af van term loverboy

07-10-2015

Het kabinet moet de term 'loverboys' vervangen voor 'pooierboys'. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg, in aanloop naar een debat over loverboyproblematiek, in een interview met NU.nl. Het woord loverboy verhult volgens haar de ellende waar de slachtoffers mee te maken hebben.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de loverboys. Deze term wordt gebruikt voor mensenhandelaren en pooiers die jonge kwetsbare meisjes verleiden tot een relatie met als doel haar tot prostitutie te dwingen.

De VVD wil de term 'pooierboy' herintroduceren. Deze benaming werd zeven jaar geleden al door toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin  voorgesteld. Ook hij vond loverboy veel te vriendelijk klinken.

Media

De commissie 'Aanpak meisjesslachtoffers loverboys', onder leiding van oud-GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough, onderschrijft de kritiek. "Loverboy klinkt veel te lieflijk.” Dat de term pooierboy niet is overgenomen, is volgens Azough te wijten aan het feit dat de media en betrokken instanties vasthielden aan loverboy. Een nieuwe term van de ene op de andere dag willen introduceren is niet effectief, stelt zij.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) staat niet negatief tegenover het pleidooi van de VVD. "Als er ideeën zijn om met andere termen dezelfde of betere resultaten te bereiken in de aanpak van loverboys, staan we daar natuurlijk voor open", aldus de staatssecretaris.

  • Lees het hele artikel op externe linkNU.nl