Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Werkgroep voor betere aanpak Münchhausen by Proxy

08-04-2015

Op aandringen van de vertrouwensartsen hebben het ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie een werkgroep opgericht die de problematiek rondom Münchhausen by Proxy in kaart moet brengen. De werkgroep gaat landelijke richtlijnen opstellen om mishandelde kinderen eerder in beeld te krijgen en om zaken beter te kunnen aanpakken.

Münchhausen by Proxy is een aandoening waarbij meestal de moeder het kind opzettelijk ziek maakt of een ernstige aandoening aanpraat. Elk jaar zijn honderden kinderen in Nederland hier het slachtoffer van. Dat meldt het televisieprogramma externe linkBrandpunt Reporter. Volgens de Vereniging van Vertrouwensartsen faalt de aanpak van dit probleem.

Vergiftigd

Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Ze worden vaak vergiftigd met medicijnen. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.
“Maar er is sprake van enorme onderrapportage,” zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht. "Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien."

Brandpunt Reporter liet afgelopen zondag slachtoffers aan het woord die een groot deel van hun jeugd in spreekkamers en ziekenhuizen hebben doorgebracht, en soms zelfs in een rolstoel belandden terwijl ze kerngezond waren.Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. "Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben", zegt Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam. "Als je ontdekt dat je bent bedrogen, voel je je een mede-mishandelaar."

Bewijsvoering

Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat de daders maar zelden worden gestraft. Het Openbaar Ministerie heeft moeite met de bewijsvoering. Dat leidt tot het seponeren van zaken of vrijspraak door de rechter, waarna het kind gewoon weer thuis kan wonen. "In veertig procent van die zaken wordt het kind dan opnieuw slachtoffer", aldus vertrouwenskinderarts Patries Worm in Brandpunt Reporter.

De werkgroep komt op 11 juni voor het eerst bij elkaar.