Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Twents project Code Rood succesvol

08-12-2015

De Twentse aanpak van huiselijk geweld 'Code Rood' is een succes. Dat meldde het dagblad Tubantia vorige week. De aanpak richt zich op gezinnen met een extra hoog risico op een gezinsdrama.

In het project Code Rood werken acht Twentse instanties samen om escalatie van huiselijk geweld te voorkomen. Bijzonder is dat ook de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg er bij betrokken zijn. Omdat deze vormen van zorg anders worden gefinancierd, past hun inzet eigenlijk niet in Code Rood, maar de uren worden vergoed door de Regio Twente. De projectgroep komt elke week bijeen om dossiers te bespreken en afspraken te maken over te zetten stappen.

Gezinsdrama’s

Het project ontstond nadat zich tussen 2011 en 2013 vier keer een gezinsdrama had voorgedaan in Twente, waarbij vier kinderen door één van de ouders om het leven werden gebracht. Sinds de start van de nieuwe aanpak, begin vorig jaar, zijn gezinsdrama’s in deze regio uitgebleven.

Ieder jaar komen er bij de politie Twente tussen de 3.500 en 4.000 meldingen binnen van huiselijk geweld. In enkele tientallen gevallen is de situatie zo explosief, dat het op termijn wel eens op een gezinsdrama zou kunnen uitdraaien. Gezinnen waar sprake is van een extra hoog risico, worden op basis van gedane aangiftes door de politie bij Code Rood aangedragen.

Lees het artikel in externe linkTubantia