Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Harde kritiek op Veilig Thuis organisaties

09-12-2015

Er valt nog veel te verbeteren bij de Veilig Thuis organisaties. Op basis van een reeks bezoeken die deze zomer begon, hebben de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg inmiddels van tien van de 26 vestigingen de rapportages afgerond. Al deze vestigingen moeten voor het eind van dit jaar met verbeterplannen komen.

De kritiek betreft onder meer onvoldoende zicht op de veiligheid van de kinderen, onbereikbare vertrouwensartsen en lange wachtlijsten. De komende weken verschijnen de rapporten van de overige zestien vestigingen van Veilig Thuis. Tot die tijd willen de Inspectie Jeugdzorg de bevindingen niet becommentariëren. 

Geschrokken

Verschillende politici hebben inmiddels wel een reactie gegeven. Op externe linkNU.nl spreekt Nine Kooiman (SP) van "falend beleid" door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) waar kinderen "de dupe" van worden. "De staatssecretaris moet met een plan komen om de rammelende registratie en de enorme wachtlijsten weg te werken", aldus NU.nl.

Tegen dezelfde nieuwssite zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer: "Dat krijg je wanneer je te veel taken in te korte tijd over de schutting gooit naar gemeenten met tegelijk een te grote bezuiniging. Het wordt tijd dat de staatssecretaris dat erkent". VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg geeft aan geschrokken te zijn van de conclusies en wil met spoed opheldering. D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil een debat over de kwestie.

De rapportages zijn als download beschikbaar op externe link www.inspectiejeugdzorg.nl