Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Van Rijn wijst op verband dierenmishandeling en huiselijk geweld

10-02-2015

Bij huiselijk geweld moet meer op dieren worden gelet. Dat stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. "Geweld in huiselijke kring gaat vaak samen met de mishandeling van (huis)dieren".

Van Rijn vindt het belangrijk om de bewustwording en de deskundigheid over de relatie tussen geweld in huiselijke kring en dierenmishandeling te vergroten. Hij gaat de betrokken beroepsgroepen er op verschillende manieren op wijzen. Verder merkt hij dat er behoefte bestaat aan opvangmogelijkheden voor huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld die in de opvang verblijven. Hij laat de mogelijkheden hiervoor uitzoeken.

Projecten

Er komt steeds meer oog voor de opvang van dieren bij huiselijk geweld. Vorig jaar lanceerden Kadera en Stichting IFAW (International Fund for Animal Welfare) de pilot Blijf van mijn Dier. Tijdens dit project vangen gastgezinnen, verspreid over heel Nederland, huisdieren op van slachtoffers van huiselijk geweld die bij Kadera in de opvang verblijven. Ook in Amsterdam en Oude Pekela zijn vorig jaar degelijke projecten gestart.