Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Veiligheid kind verdwijnt te snel uit beeld’

10-03-2015

Mishandelde kinderen zijn veel te vaak opnieuw slachtoffer van huiselijk geweld. Dat zegt Mariëlle Dekker, directeur van de Augeo Foundation, in een interview met Trouw. Volgens haar zijn de recidivecijfers hoog omdat de hulpverlening focust op de problemen van de ouders.

Dekker stelt dat ouders geholpen moeten worden met hun verslavingen, psychische problematiek of schulden. De veiligheid van het kind verdwijnt volgens haar zo uit beeld. Als het met die ouders een beetje beter lijkt te gaan, verdwijnen de hulpverleners. Terwijl de kans op herhaling van geweld nog levensgroot is.

De Augeo Foundation pleit voor structurele ondersteuning. Bovendien zouden de Advies- en Meldpunten Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK's) moeten bijhouden hoeveel van de ruim 20.000 kinderen bij wie zij mishandeling vaststellen, later weer als slachtoffer wordt gemeld.

Onderzoek

In haar betoog verwijst Dekker naar pdf-bestandonderzoek (Pdf-bestand 1,8 MB, via Verwey-jonker.nl) over de effecten van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht.